2010. november 14., vasárnap

Amazon botrány

Az Amazon tündöklését - melyet a Kindle 3 árusításának köszönhet - sötét fellegek árnyékolják be. 

Pár napja robbant ki a botrány egy e-könyv miatt, amelyet egy Phillip Greaves nevű férfi pedofiloknak írt The Pedophile's Guide to Love and Pleasure: A Child Lover's Code of Conduct címmel. (Ezt a címet én most le nem fordítom). Az író megjegyzése könyvéhez: "Ez egy kísérlet arra, hogy a felnőttekre érvényes néhány szabály megállapításával megpróbáljam felkészíteni a fiatalkorúakat az olyan helyzetekre, amelyekben pedofil emberrel találják szembe magukat. Ezt azzal próbálom elérni, hogy a pedoszexuálisok jobbik énjéhez fordulok abban a reményben, hogy ennek eredményeképpen enyhébbek lesznek az ellenük szóló ítéletek, ha egyáltalán valaha bíróság elé állítják őket" (Forrás) Magyarán: útmutató hogyan legyen kedves a pedofil a gyermekhez...

Az emberek hangos tiltakozásba kezdtek mire az Amazon azt a választ adta, hogy úgy kívánják támogatni az írókat, hogy szabadon feltölthetik könyveiket oldalukra, aztán a hasznon megosztoznak. Így kerülhetett fel ez a könyv is az oldalra. Azonban azt is fontosnak érezték kifejteni, hogy az Amazon SEMMILYEN formában nem hajlandó levenni bármit is a kínálatból csak azért mert sokaknak nem tetszik annak tartalma: "Az Amazon úgy gondolja, hogy ha bizonyos könyveket nem árusít pusztán amiatt, hogy valaki úgy gondolja, annak tartalma kifogásolható, akkor ez már cenzúra. Az Amazon nem támogat gyűlölködő gondolatokat, sem bűncselekményt, mi azt támogatjuk, hogy mindenki maga döntse el, mit vásárol meg."  (Forrás) Ez a kijelentés azért is furcsa, mert a honlapjukon határozottan kijelentik, hogy semmi olyan tartalom nem tölthető fel oldalukra amelyben pornográfia szerepel, sem videó, sem írott, sem rajzolt formában. Letiltják továbbá a bűnügyi helyszíneken készült és állatkínzással foglalkozó videókat vagy egyéb más kimondottan zavaró tartalommal rendelkező termékeket. Ezen utóbbiba erősen beletartozik a már említett könyv is. Valamiért mégsem gondolták úgy, hogy nekik ezt törölniük kéne... 
az író

Erre az állításra rengeteg ember kezdett kampányba az áruház ellen. Írók emeleték fel szavukat a könyv forgalmazása ellen, blogosok hirdettek kampányt az Amazon bojkottálása mellett. Persze itt is élt a negatív reklám is reklám elmélet: az addig 158 000-dik helyen álló könyv hamar bekerült az első 5000-be. (Forrás) Végül aztán egy Anderson Cooper nevű CNN riporter is hangos tiltakozásba kezdett, erre pedig már a cég is megadta magát. Levették a lapjukról a könyvet. A CNN riporter azonban kíváncsi lett, vajon hány hasonló témájú könyvet lehet továbbra is megvásárolni a cég honlapján? Ugyanennek az írónak, ugyanilyen témában íródott könyve szintén szerepelt a listán, de még két hasonló tartalmú könyvet találtak, amelyek pozitív emberekként ábrázolják a pedofilokat. A CNN két napon keresztül bombázta hívásokkal és látogatásokkal az Amazon székházát, de mindvégig válasz nélkül maradtak. (Youtube Forrás) Másnapra a többi könyvet is levették a kínálatukból, arra a kérdésre azonban továbbra sem reagáltak, hogy milyen módon figyelik a feltöltött anyagokat. 

Nem ez az első botránya ebben a témában a cégnek: 2002-ben a United States Justice Alapítvány már perrel fenyegette az Amazont az "Understanding Loved Boys and Boylovers" című könyv miatt, ami szintén pedofiloknak szóló tartalommal bírt és azt ecsetelte, hogy mennyire természetes az ha egy férfi egy kisfiút szeret. Bár a könyv oldala már nem elérhető azét tárolt változatban még elolvashatók az olvasók által írt kritikák. Aszerint 10-en értékelték: 4 db 5csillagos és 6 db 1csillagos értékelést kapott. Az egyik ötcsillagos olvasó odáig ment a könyv istenítésében, hogy azokat a szülőket akik féltik gyermekeiket a pedofiloktól agymosottaknak titulálta, akiket a média befolyásol és kijelentette, hogy felismerhetnék végre az ilyen kapcsolatokból származó előnyöket. Egy másik értékelő dicséretesnek tartotta, hogy a könyv kiemelte azt a tényt, hogy egy kisfiú és egy felnőtt férfi "szerelme" között nincs semmi kivetnivaló. És hiába volt a 2002-es fenyegetés a perrel csak a napokban távolították el a könyvet a kínálatból. 

2009-ben egy RapeLay nevű játék támadta a kedélyeket, amelyben a játékos egy anyát és lányait kellett hogy becserkésszen majd megerőszakoljon. Ezt sikeresen levetették akkor. 


Van egy olyan érzésem, nem utoljára csapta meg a botrány szele az Amazont...

3 megjegyzés:

Nita írta...

Ez nagyon durva! És az a duma, amit levágtak védekezésként...
Amúgy nagyon jó és alapos blogbejegyzés!

Borostyán írta...

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen szabadon tudják kezelni ezeket a dolgokat.
Igyekeztem minél több portálon utánaolvasni a dolognak.

csenga írta...

Hahó!!
Vár egy kérdés a blogomon,ha van kedved válaszolj:-))