2011. április 26., kedd

Bree Despain: The Dark Divine - Fekete bárány

Ezt a könyvet még 1,5 éve olvastam, az alább bemásolt szöveg pedig az értékelés amit a kiadónak írtam. (Néhány kiegészítés van benne csupán)

Nevünkben a sorsunk tartja a régi közmondás, ennek pedig Grace Divine a megmondhatója. Apja a helyi lelkész, bátyja a suli leghíresebb és legsegítőkészebb fiúja, így a figyelő szemek őt is állandóan lesik. Alapjában nincs is ezzel semmi baj, hisz Grace alapjában is segítőkész és jószívű lány. Türelmét azonban igencsak próbára teszi az új srác, akiről kiderül, hogy nem is annyira új. Graceben rengeteg vád, kérdés és vágy ébred egyszerre. Daniel volt a múltja, és csak rajta múlik, hogy a jelenje lesz-e. 3 éve egy szó nélkül ment el a fiú, miután a lány bátyja Jude talpig véresen és félholtan került elő. Azóta sem árulta el neki senki mi történt azon a véres éjszakán. Jude félti a húgát, Danielt látni sem akarja és megígérteti Grace-szel hogy nem keresi majd a fiú társaságát. De az ígéretek azért vannak hogy megszegjék őket, még ha mindezt jó szándékkal vezérelve teszik is. Daniel sötét és félelmetes titkokat rejt, amit Jude bár tudja mi az, mégsem hajlandó továbbra sem elárulni Gracenek. Daniel érkezése után mind az apja mind a bátyja furán kezd viselkedni, a belváros sötét részén pedig újrakezdődnek a régi sorozatgyilkosságok. Állítólag egy állat támadja meg az embereket… de hogy lehet az hogy nyugton volt Daniel visszatéréséig?
  
Habár Bree Despain elsőkönyves író mégis élveztem az egész könyv stílusát, sőt voltak benne olyan részek, amikre nem is gondoltam bele tudatosan az élet mindennapjai során pedig tényleg annyira hozzánk tartoznak.
Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen klasszul titkolózik és váratja az embert, mert a rengeteg lehetséges mitológiai lény közül sokáig azt sem tudtam melyikről lehet szó a könyvben. Aztán pedig miután kiderült fennmaradt a kérdés: tényleg a fiú követi-e el a kérdéses bűncselekményeket vagy pedig van más is a városban? És ha igen akkor vajon ki lehet az? Merthogy nekem több tippem is volt. (Egyetlen egyszer szólja el magát valaki a könyvben, azt azért sajnáltam, mert ezáltal korán rájöttem ki lehet a kakukktojás, de azért így sem volt annyira egyértelmű.)

A vége kissé klisés, de megbocsátható, mert a logikája egész jó. De várhatjuk majd a folytatást, mert hogy így nem lehet vége a sztorinak az biztos. (Ősszel jelenik meg magyarul. eredeti címe: The Lost Saint).

Daniel és Grace közötti szerelmi szál kissé gyenge számomra. A barátságuk a múltból erősebben lett ábrázolva, mint a jelenlegi vágyódásuk egymás iránt (azt hiszem elsősorban több érzelmesebb párbeszédet vártam volna tőlük). Itt kicsit hiányérzetem volt, de ez is megbocsátható. Hadd jegyezzem meg továbbá azt is, hogy Grace az Alkonyatos Bellához képest jobban tapad a Földhöz a két lábával, mivel a természetes félelem megvan benne, ami a titok kiderülése után átjárja az átlagembert. Ebből a szempontból abszolút „hihetőbb” a lány viselkedése, bár voltak pillanatok, amikor még önmagának is ellentmondott.

Az, hogy minden fejezet előtt megtudjuk, hogy melyik napszakban és pontosan mikor történik az esemény furcsa, de egyáltalán nem zavaró, csak meg kell szokni. Ráadásul külön kis alcímeket is kapnak, ami sokszor elég találó.

A borító is megér egy hatalmas WOW-t! Tisztában vagyok vele, hogy már felhasználták másik könyvhöz is, (http://www.fnac.com.br/Imagens/Produtos/22/28325_1_5.jpg) de akkor is nagyon klassz. Abszolút figyelemfelkeltő és ebben a lilában ráadásul jobban tetszik. :)

És akkor íme a link ahol a kiadó által közzétett első 47 oldal olvasható:

Nincsenek megjegyzések: