2012. június 16., szombat

Amanda Hocking - A vér szava


Wow!
Jó kis olvasmány volt!

Alice és bátyja Milo hármasban élnek egy belvárosi lakásban édesanyjukkal, aki heti 70 órát dolgozik, mindig éjjel. Alig látják anyjukat így jobbára saját magukat nevelik a körülményekhez képest. Mindketten középiskolába járnak. Milo magának való csendes fiú, Alice sem az a kicsapongó fajta, de barátnője Jane hatására rendszeresen eljár szórakozni. Az egyik ilyen buli alkalmával életveszélybe kerülnek egy sötét utcarészen. Alice már-már azt hiszi itt a vég, de akkor a semmiből előtűnik egy autó és annak sofőrje kell védelmükre. Megmenti őket. Jack hihetetlen hatással van minden nőneműre, egytől egyig olvadnak utána,
csak őt figyelik, lesik minden kívánságát. A fiú látványosan nem törődik ezzel, valamiért Alice az akit látszólag egyedül észrevesz. A lány nem érti mi folyik itt, nem látja miért vonzódnak hozzá oly hirtelen és oly sokan a többiek. De hamarosan barátság alakul ki kettejük között, és a fiú hamarosan be is mutatja a családjának. Ekkor találkozik Jack bátyjával Ezre-vel és annak feleségével Mae-jel. És bár azonnal a szívébe zárja mindkettejüket (felfoghatatlanul gyorsan történik mindez) mégis a fiatalbb testvér Peter az, aki nem hagyja nyugodni. Egyszerre fél tőle és kívánja őt. Nem érti a hirtelen jött érzelmeket, nem érti miért vonzódik annyira erősen és olthatatlanul a fiúhoz, aki látványosan flegmán viselkedik vele és ahol csak lehet szavakkal bántja őt. Bár néha Alice meglátja a fiú másik arcát is… azt amelyik ugyanolyan vágyódva néz rá, amelyik perzselő tekintettel méri végig.
Alice teljesen összezavarodik, főleg miután Jack láthatóan egyszerre tartja ezt teljesen normálisnak mégis fájdalmasnak. Azt már eddig is sejtette, hogy Jack családja nem „normális”, de a valóság hirtelen zúdul rá. Mindannyian vámpírok és alig várják, hogy csatlakozzon hozzájuk. Főleg Peter miatt, akivel úgy tűnik az élet úgy akarja, hogy ők együtt legyenek mindörökre a legerősebb kapoccsal összekötve. Egymás DNS-ei minden egyes alkalommal egymáshoz vonzzák őket. És bár ez hihetetlenül mély és csodálatos érzés Alice-nek valami mégis visszatartja. Emberi szívével teljesen és visszavonhatatlanul beleszeretett Jack-be aki ezennel tiltott gyümölcs lett, hogy a vámpírok biológiai kötődését senki és semmi nem akarhatja szétválasztani vagy megzavarni, ellenkező esetben az erős vámpírösztönöknek hála mind Alice-re mind Jack-re halál várna. És a legrosszabb az egészben, hogy Jack is megőrül érte. A tragédia úgy tűnik elkerülhetetlen…

Először is nem mehetek el amellett a tény mellett, hogy ez mennyire Twilight
 • A tény, hogy Alice immunis Jack vonzalmára, ez vonja magára elsőnek a fiú figyelmét
 • Kocsiból kipattanva menti meg egy csapat férfitól..
 • Ezra pont olyan mind Dr Cullen
 • Mae pont olyan mintha az alkonyatos Alice, Rosalee és Esmee ötvözete lenne. Alice mint lelkes barát, aki egyből kebelbarátjának tartja a lányt, Rosalee, mert volt családja hajdanán és a mai napig sajnálja, hogy gyermek nélküli az élete és Esmee, mert ő az anyáskodó ebben a kis családban, aki mindenkit babusgat…
 • Hasonló beszélgetés zajlik le Alice és Mae között, mint Bella és Rosalie között, amikor a lánynak azt kell megfontolnia, hogy legyen-e vámpír vagy sem.
 • A két szerelem közti őrlődés… mint Bellánál Edward és Jacob között.
 • Alice ügyetlen állandóan megvágja vagy megüti magát.
 • A lánynak ki kell találnia mi is Jack családja valójában… pont mint Jacob esetében. A fiú annyira reméli, hogy magától rá fog jönni.
 • A bemutatás a családnak majdnem olyan lett mint az Alkonyatban
 • Persze itt is az egész család odavan a drága és gyors kocsikért
 • Jack-nek nagyon kell vigyáznia Alice emberi mivoltára, óvatosan csókolhatja meg, és csakis tele gyomorral, nehogy leteperje és megölje… ha túl intenzív a csók akkor visszakozik stb.

És így tovább más apróságokon át…
Bár az itteni vámpírok nem csillámlanak, alszanak, nem változik a szemük színe ha éhesek, nincsenek szuperképességeik az emberfeletti gyorsaságon, halláson, szagláson és erőn kívül, nem bírják az állati vért, az nem elég nekik ezért vérbankokból veszik a kellő mennyiséget vagy vámpírklubbokba járnak, illetve nem hideg a bőrük és dobog a szívük.

Mindezen hasonlóságok fényében kár lenne tagadni a nyilvánvalót, sőt még valamennyire fel is szeretném rá hívni a figyelmet, hogy azok akik másra számítanak ne csalódjanak, akik meg pont ilyet keresnek, tudják mihez nyúljanak. Ahogy elnéztem a külföldi, Goodreads-es véleményeket, akiknek rossz szájíz maradt a végére, többnyire azért volt, mert nem szólt nekik senki, hogy ennyire de ennyire hasonlít a két könyv…
Bár többségük beismerte, hogy így is nagyon gyorsan elolvasták.

Ha mindezeken túllép az ember és nem fog állandóan abba belekötni, hogy ez is mennyire hasonlít meg az is a Twilight-hoz, akkor egy roppant izgalmas és érdekfeszítő olvasmányt kap az ember. Tele szerelmi/szexuális feszültséggel (csak annyira, mint az Alkonyatban – semmi konkrét) és itt is párszor aggódni kell Alice életéért, a végén már Jack-éért is.

Meg kell, hogy mondjam, hogy mindamellett, hogy engem nem igen zavart a rengeteg párhuzam a két könyv között, a Cullen család és a Townsand család közötti óriási minőségbeli különbség azért zavart… Ezra a nyomába sem ér Dr Cullennek pedig láthatóan ő inspirálta meg az írónőt…

Szóval, nekem eléggé bejött (két ültő helyemben elolvastam), azoknak is nagyon bejöhet, akik Alkonyat rajongók, és nagyon ki vannak éhezve egy PONT OLYAN KÖNYVRE mint a kedvencük. Kíváncsian olvasnám a többi részt is. Tehetséges az írólány, bár semmi egetverő nincs a stílusában. 

Különlegessége azonban a könyvnek, hogy az író saját kiadásban jelentette meg e-könyv formájában az Amazonon. Azóta több sorozatot is írt már, a legutóbbi már egy "rendes" könyvkiadó szárnya alatt született meg.

A rengeteg párhuzam miatt vonódtak le a csillagok. :S


Nincsenek megjegyzések: